QUÈ FER SI LA TEVA MASCOTA TÉ SOBREPÈS?

2019-06-20

L'estiu és l'època en què ens agrada lluir el nostre millor aspecte i semblar atractius a ulls dels altres. També el període durant el qual més ens relaxem i més fàcil és guanyar uns quilos. Però, I si el teu animal de companyia té sobrepès? Si és així, presta atenció i no abaixis la guàrdia. No només es tracta de lluir una bona forma exterior sinó d'evitar serioses complicacions per a la seva salut, especialment a l'estiu, ja que els animals obesos o amb sobrepès pateixen més la calor. A Centre Veterinari Badal de Barcelona t'informem sobre com controlar el sobrepès de la teva mascota.

UNA MALALTIA A L'ALÇA 

El sobrepès en animals és cada vegada més freqüent. Prop del 40 per cent dels gossos i gats dels països desenvolupats d'Europa central són obesos (Institut de Nutrició Animal, Desordre alimentari i Dietètica) i la tendència va a l'alça. Reconèixer que la teva mascota té uns quilos de més és el primer pas per posar remei a aquesta patologia. Si tens qualsevol dubte sobre la condició física actual de la teva mascota, el millor és que acudeixis a pesar-la al veterinari i t'asseguris de que està dins del seu pes ideal. És summament important per combatre l'obesitat als animals perquè, igual que a les persones, pot derivar en serioses complicacions per a la salut.

PER QUÈ LA TEVA MASCOTA PESA MÉS DEL COMPTE? 

L'excés de menjar és una de les principals causes del sobrepès en les mascotes. En moltes ocasions els propietaris dels animals de companyia l'utilitzen com a mostres d'afecte sent aquest un error habitual. Una dieta inadequada amb un excés de calories també és un primer pas perquè la teva mascota desenvolupi obesitat.

De la mateixa manera, el sedentarisme i la manca d'exercici no són bons amics per a la teva mascota si vols que estigui en bona forma. La predisposició genètica és un altre factor a tenir en compte. En el cas dels gossos, certes races semblen tenir més tendència a guanyar quilos fàcilment com són els Cocker, Beagle o Llaurador. Per això és més que recomanable assegurar-los llargues caminades i exercici físic diari.

L'ESTERILITZACIÓ, UN FACTOR CLAU

Els desequilibris hormonals també tenen un impacte en el pes corporal del teu gos o gat. Si el teu animal de companyia està esterilitzat, hauràs notat que experimenta un descens en el seu ritme metabòlic i un augment de la seva gana. Per això, cal una dieta adequada i un increment en la seva activitat física que eviti el sobrepès.

És important controlar el pes i racionar de manera correcta el seu aliment diari que ha de ser menys calòric, ric en contingut en fibra, i més saciant, per la seva tendència a engreixar. Al mercat hi ha una gran varietat d'aliments per a animals esterilitzats i, en qualsevol cas, recorda que és clau adaptar la seva alimentació.

Igual d'important és assegurar que la teva mascota tingui una quantitat d'activitat física apropiada i regular per cremar aquestes calories de més i mantenir-actiu.

PROBLEMES DE SALUT PER A LA TEVA MASCOTA

No es tracta només d'imatge sinó de salut. El pes extra a la teva mascota pot tenir serioses implicacions per a la seva salut. L'obesitat en gossos i gats augmenta el risc de patir problemes articulars i del cor, a més de diabetis o complicacions dermatològiques. En el cas dels gats, els quilos de més poden arribar a produir-los cistitis (inflamació de la bufeta), perquè el sobrepès limita la seva mobilitat i no els permet llepar i, per tant netejar, totes les parts del seu cos, el que facilita l'entrada de bacteris a través de la uretra.

Les conseqüències del sobrepès són tan serioses que fins i tot alguns animals poden veure reduïda fins a dos anys la seva esperança de vida.

TRACTA L'OBESITAT DE LA TEVA MASCOTA AL VETERINARI 

Si comproves que al teu fidel amic li sobren quilos, acudeix al nostre Centre Veterinari Badal de Barcelona per solucionar el problema i fer que no vagi a més. Recorda que la visita a un professional és fonamental per tenir un diagnòstic complet, conèixer les raons del seu sobrepès, i així determinar un tractament adequat en cada cas tenint en compte la seva edat, mida i raça. 


EVITA QUE EL TEU FIDEL AMIC TINGUI PROBLEMES DE SALUT I AJUDA-LI A TREURE'S AQUESTS QUILOS DE MÉS.