LA LEISHMÀNIA I ELS PARÀSITS EN LES MASCOTES

2021-03-02

Saps que en aquests mesos calorosos és més probable que els paràsits atemptin contra la salut de la teva mascota? És important prevenir al teu animal de companyia d'aquestes malalties, molt especialment de la Leishmaniosi, ja que pot arribar a ser mortal. A Centre Veterinari Badal de Barcelona t'oferim els nostres serveis veterinaris per prevenir aquest tipus de malalties.

La prevenció de la leishmaniosi és important ​

Gaudir amb la teva mascota a l'aire lliure té els seus riscos perquè durant aquests mesos és quan més aguaita el mosquit que encomana la leishmaniosi en gossos. Segur que has sentit parlar d'aquesta malaltia. Es transmet a través de la picada de l'insecte microscòpic flebòtom i afecta sobretot a gossos. Les seves conseqüències són molt serioses i en alguns casos irreversibles, ja que poden acabar amb la vida de l'animal i, en qualsevol cas, afectar la seva salut i al funcionament del seu organisme.

Malgrat que molts animals estan infectats no tots l'acaben desenvolupant. Això depèn del seu sistema immunològic, de manera que uns controlen bé els paràsits, però altres són més sensibles a la infecció i no poden impedir que avanci. La malaltia és especialment complexa. Per això, és important prendre les mesures de prevenció necessàries i realitzar un bon diagnòstic precoç per protegir a la teva mascota.

Davant quins símptomes hem d'estar alerta? ​

Malgrat que alguns dels símptomes poden ser invisibles, altres són molt evidents.

Presta atenció a l'aspecte de la teva mascota. Si observes pèrdua de pèl, caspa, creixement anormal de les ungles o ferides que no cicatritzen, t'hauràs de preocupar. També si aprecies que el teu gos beu més quantitat del que és habitual o orina amb major freqüència. Alguns dels símptomes poden ser molt dolorosos com l'atròfia muscular, la dermatitis ulcerativa o el glaucoma.

No abaixis la guàrdia davant cap malaltia parasitària ​

Si bé la leishmaniosi és potser la infecció parasitària més seriosa, no has d'oblidar que qualsevol suposa un risc per a la salut de la teva mascota. És el cas de la malaltia de l'Ehrlíchia, que es transmet a través de les paparres, encarregades de destruir les cèl·lules sanguínies de l'animal infectat, com són les plaquetes. Els danys en el seu organisme són severs.

Proves diagnòstiques i prevenció ​

És possible detectar la leishmaniosi en el nostre gos amb la realització de diverses proves. Una anàlisi de sang i d'orina proporciona informació sobre l'afectació d'òrgans vitals com són els ronyons o el fetge. D'altra banda, els tests IFI i ELISA de Leishmània són necessaris per determinar la quantitat d'anticossos en la sang del nostre gos. En alguns casos, a més convé realitzar una citologia de medul·la òssia. ​

Com protegir a la teva mascota de la leishmaniosi ​

La millor manera d'evitar la malaltia és la prevenció de la picada de l'insecte que la transmet. Utilitza collars antiparasitaris i recorda que s'han de canviar cada sis mesos. La pipeta és un altre bon mètode preventiu que s'ha de posar mensualment.

La vacuna no protegeix al 100% però sí que augmenta l'efectivitat de les defenses del nostre gos per combatre els paràsits en cas que arribin a infectar. Per això és recomanable seguir protegint al teu gos, fins i tot si està vacunat.

A més, no oblidis que les revisions periòdiques són molt importants per a protegir al teu gos d'aquestes malalties i anticipar-te a les seves serioses conseqüències.

Contacta amb Centre Veterinari Badal a Sants de Barcelona per demanar cita. 

Truca'ns al telèfon 93 431 97 98.