HIPERTIROÏDISME I HIPERTENSIÓ FELINA

2019-10-15

Les hormones tiroidals regulen el metabolisme i són presents en el funcionament de gairebé tots els òrgans del cos. Però els felins amb hipertiroïdisme, el cos les produeix en excés, tendeixen a cremar energia a un ritme molt per sobre del normal. El seu metabolisme o activitat corporal s'accelera, de manera que un gat amb hipertiroïdisme perdrà pes, encara que la seva gana creixi i ingereixi més aliment de l'habitual.

Els senyals de l'hipertiroïdisme en felins inclouen pèrdua de pes a causa que, pel seu metabolisme accelerat, el gat crema més energia del normal. Això explica que altres símptomes generen augment de gana, que l'animal begui més aigua del normal i que incrementi l'orina, un aspecte que es notarà en haver de netejar la sorra dels gats amb més freqüència.

Que el teu gat vulgui beure de l'aixeta més del normal, o que begui aigua dels plats del test, poden donar-nos pistes que té set; i això és un símptoma d'hipertiroïdisme. Les persones que viuen amb gats que pateixen hipertiroïdisme solen comentar a la nostra professional de Centre veterinari Badal de Sants a Barcelona coses com "El meu gat té gana sempre" o "El meu gat s'ha fet gran de cop i volta". Però també pot passar tot el contrari: "No sembla que el meu gat tingui 16 anys, es troba genial i es comporta com un cadell de nou".

Altres signes de l'hipertiroïdisme són un comportament més irritable, increment de les pulsacions cardíaques, així com una pèrdua de salut del pèl del gat. "La depressió, l'estrès, la dificultat per respirar, els vòmits i diarrees, fins i tot un estat de debilitat generalitzada també són senyals de l'hipertiroïdisme en els felins", enumeren aquests experts.

Els gats són animals de costums arrelats, per tant, el primer senyal pot ser un canvi brusc a la seva conducta o temperament, en els seus hàbits alimentaris o a utilitzar la caixa de sorra. 

La insuficiència renal crònica en gats

La insuficiència renal crònica és una malaltia que pot produir-se en gats de totes les edats però sol aguditzar-se a mesura que tenen més anys. És a dir, és més comú detectar-la en gats sèniors o d'edats geriàtriques. Aquesta malaltia és molt comú en els felins i es dóna fins a tres vegades més en gats que en gossos.

En alguns casos, aquesta malaltia renal és causada per una infecció bacteriana en els ronyons, de manera que es pot tractar amb una medicació específica. Són casos puntuals, ja que la majoria dels nostres pacients es presenten a la nostra clínica de Sants a Barcelona amb una afecció crònica i, per tant, centrem el tractament a pal·liar els símptomes.

Alguns gats al principi necessitaran fluïdoteràpia intravenosa per corregir la deshidratació (i probablement les anomalies electrolítiques). Un cop estabilitzats, el tractament anirà dirigit a mantenir la funció renal i minimitzar les complicacions de la fallada renal. La insuficiència renal crònica és irreversible però aconseguirem una millora amb un tractament apropiat. 

    Símptomes d'alarma en gats

La insuficiència renal crònica és una malaltia que avança de manera lenta i silenciosa en els nostres gats, causant-los fallades en la resta d'òrgans quan està en estadis avançats. Els símptomes més comuns que detectem en els felins són:

  • Falta de gana.
  • Pèrdua de pes.
  • Deshidratació.
  • Depressió.
  • Set desmesurada.
  • Miccions massa freqüents.

Altres símptomes poden ser: vòmits, halitosi, úlceres a la boca i debilitat. A mesura que la insuficiència renal va progressant (independentment del tractament) aquests símptomes tendeixen a empitjorar amb el temps.

Cuida la salut de la teva mascota i fes-li una revisió al teu gat a Centre Veterinari Badal de Sants a Barcelona per assegurar el seu benestar.